2/2 - Det blå lyset og hundesledetur i Arktis

 • Avreisested
  Oslo Gardermoen
 • Destinasjon
  Svalbard (Longyear)
 • Gyldig fra
  02-02-2018
 • Gyldig til
  05-02-2018
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 10.995,-
Opplev det stemningsfulle "blå lyset" i Arktis, som gir liv til Longyearbyens majestetiske landskap. Hundesledetur er inkludert, hvor ivrige Huskyer drar sleder gjennom landskapet, og ivrer etter å vise deg hjemmet deres. Denne helgen er det også Polarjazz i Longyearbyen.
I begynnelsen av februar er det fortsatt mørketid på Svalbard,  men det "blå lyset" begynner å gjøre seg gjeldende. Den trolske atmosfæren gir øygruppen en ekstra dimensjon. Det er også gode muligheter for å oppleve det magiske nordlyset i denne perioden, som tiltrekker reisende fra nær og fjern. De majestetiske fjellene, langstrakte dalfører og ødemarken frister til minnerike utflukter.

Svalbard befinner seg mellom 74° og 81° nordlig bredde, og mellom 10° og 35° østlig lengde. Øygruppen dekker et areal på 61022 km². Spitsbergen er den største av øyene. Først i 1906 etablerte Arctic Coal Company (Boston, USA) et gruveselskap på øya. Store Norske tok over selskapet i 1916, og et større samfunn utviklet seg. I dag er det drift i Svea, Lunckefjell og i Gruve 7 i Adventdalen.
Svalbardtraktaten fra 9. februar 1920 og Svalbardloven fra 1925 sikret Norge suverenitet på Svalbard. I dagens samfunn er kulldrift, turisme, utdanning og forskning bærebjelkene.
 
Øygruppen har et arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad. Svalbard er hjem for isbjørn, fjellrev, reinsdyr og marine pattedyr. Sju nasjonalparker og tjuetre naturreservat dekker to tredeler av øygruppen, og beskytter i stor grad den urørte og veldig skjøre naturen som preger Svalbard. Seksti prosent av øygruppen er dekt av isbreer, og øyene har mange fjell og fjorder.


Dag 1: Longyearbyen – Velkommen til 78°N
Fredag morgen sjekker vi inn hos Norwegian på Oslo Lufthavn. Reisen går nordover, vi passerer polarsirkelen og tre timer senere lander vi på 78°N – Longyearbyen. Vi befinner oss nå omlag midt mellom Europas fastland og Nordpolen. Vi er i isbjørnens rike, Arktis. Fra flyplassen kjører vi den korte etappen til Longyearbyen, hvor vi sjekker inn på Basecamp Hotel.
Etter at vi har satt fra oss bagasjen, går vi til nabobygget "Kroa", hvor vi spiser lunsj.
På ettermiddagen kan du bli bedre kjent med Longyearbyens sentrumsområde. Fra hotellet er det kort gangavstand til butikker, Lompen-senteret og Nordpolet. Et besøk på Svalbard Museum kan også anbefales. Museet er et natur- og kulturhistorisk museum for Svalbard og Arktis. Mer enn 1700 gjenstander finnes utstilt i det spennende museet som åpnet i 1979.

Ettermiddagen og kvelden nytes etter eget ønske i Longyearbyen.

Dag 2: Longyearbyen – Hundesledetur med ivrige Huskyer
Frokost på hotellet før vi blir hentet på hotellet for et populært eventyr i Arktis.
Å lære seg å kontrollere et helt lag med huskyer, glidende gjennom Svalbards landskap, vil få deg til å føle deg som en ekte polfarer. Ingen erfaring er dog nødvendig. Når du ankommer fangststajsonen, kommer du til å høre de over 100 trekkhundene allerede før du går ut av bilen. De er sannsynligvis enda mer gira på å komme seg ut på sledetur enn du er. Og elsker jobben sin som naturens guider på Svalbard.
Guidene på hundegården vet hvor viktig det er å lære hundene å kjenne, for at du virkelig skal mestre sleden din. Bli kjent med laget ditt. I hundegården får du møte trekkhundene hver for seg, leke med dem, klappe dem og du får garantert masse kjærlighet og turhengivenhet i retur. Det er på tide å sele opp ditt eget lag som blir ditt hundespann for turen!

Du hekter på seler, halsbånd og trekksnor med god vegledning fra turlederen som følger deg. Om hundene hører til på høyre eller venstre side er ikke nøye, de hopper uansett oppspilte fra den ene til den andre siden over hverandre i vill glede. Rekkefølgen til hundene er likevel viktig; alle hundene har sin spesifikke jobb å gjøre. De største hundene er nærmest sleden og gir styrke til laget, de forreste hundene er lederne, som passer på at ditt lag følger Basecamp – guidespannet. Guiden slenger rifla over skulderen, slipper opp bremsen, – huhei, og så er vi igang!
Bjeffingen stopper umiddelbart i det trekkhundene setter seg i bevegelse. Dette er den arktiske stillheten. Det eneste man hører er glade huskypoter som knaser i snøen. Slapp av, smil og nyt hundespannets krefter som drar deg gjennom Svalbardnaturen. Her gjør hundene jobben for deg.

Tilbake i hundegården takker vi firbeinte for turen, seler av eget spann og ser oss rundt i Fangststasjonen. Fangststasjonen er autentisk, med gamle og nye fangstmetoder, bygninger og historie rundt. Vi får servert en 2-retters lunsj i Fangststasjonen før avreise tilbake til Longyearbyen.

Praktisk informasjon om hundesledetur:
•    Oppmøte utenfor hotellet
•    Varighet 6 timer (to personer deler et hundespann og bytter på å kjøre)
•    Bekledning til låns – scooterdress, sko, balaklava, lue, votter, snøbriller
•    Transport til og fra hundegården
•    2-retters lunsj inkludert
•    Deltagere bør ha normal, god helse.
•    Minimum alder: 8 år. Barn må være i selskap med en voksen! Hvis yngre barn, vennligst kontakt oss.

Egen bekledning:
•    Ullsokker, ullvotter, tykk lue, ullundertøy, fleece eller ullbukse og -jakke.

Kvelden er på egen hånd i Longyearbyen. Det finnes flere gode restauranter å velge mellom i kort gangavstand fra hotellet. Ønsker du noe helt spesielt, anbefaler vi deg å besøke restauranten på "Huset", men bestill gjerne bord da det kan være godt besøkt i helgene.

Dag 3: Longyearbyen – mulighet for ekstra aktiviteter
Frokost på hotellet og dagen på egen hånd i Longyearbyen.
Ønsker du å prøve å kjøre snøscooter, samt oppleve en isgrottes krystallverden, kan Isgrottetur med snøscootertransport være noe for deg.

Isgrottetur med snøscooter (mot tillegg kr. 995,- per person)
Bli med på et eventyr inn i det magiske is-riket. I arrangørens lokaler får vi informasjon og gjennomgang av turen, samt utdelt utstyr. Scooterdresser, vinterstøvler, votter, ansiktsmaske og hjelmer. Etter en introduksjon i snøscooterkjøring setter vi av gårde mot isbreen, to personer deler en snøscooter. Eventyret kan starte!
Vi kjører oppover dalen, gjennom isbremorenen og opp på Longyearbreen. Etter omtrent 5 km kjøring nås iglooen som dekker inngangen til isgrotten. Når du går inn i iglooen vil du nok overraskes av hvor «varmt» det oppleves her inne. Varmen kommer fra isbreens indre, som en normal vinter faktisk er varmere enn utsiden. Her får vi hodelykter, før det er klart for å gå ned i isgrotten. Via en stige klatrer vi ned til bunnen av det som er smeltevannskanaler om sommeren. På vinterstid er dette en magisk isverden med istapper og glitrende krystaller. Vi er nå omgitt av mer enn tusen år gammel is. Det er mulighet for å gå dypere inn i isgrotten og i løpet av ca. en time, utforsker vi denne magiske verdenen.
Det er tid nok til å ta bilder og beundre de ulike isformasjonene før vi returnerer til iglooen. Her får vi noe varmt å drikke, før scooterturen tar iss ned fra isbreen. Dersom værforholdene tillater det, har vi en nydelig utsikt over byen og fjellene omkring mens vi kjører tilbake til sivilisasjonen.

Praktisk informasjon om turen:
•    Oppmøte utenfor hotellet.
•    Varighet ca. 4 timer (to personer deler en snøscooter).
•    Snøscooter - Touring 4-takt inkludert drivstoff.
•    Bekledning til låns – scooterdress, støvler, hjelm, ansiktsmaske, yttervotter og hodelykt.
•    Transport til og fra hotellet. Guide med alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

Egen bekledning og førerkort:
•    Ullsokker, ullvotter til å ha under scootervotter, ullundertøy, fleece eller ullbukse og -jakke.
•    Førerkort for bil/MC eller snøscooter skal medbringes under hele turen.

Denne utflukten passer også for barnefamilier og ønsker du ikke selv å kjøre snøscooter kan du sitte i en slede bak en av snøscooterene.
NB: Dersom du har klaustrofobi og/eller rygg- og bevegelses-problemer, anbefales ikke denne utflukten.


Dag 4: Longyearbyen - fra Arktis til Oslo
Etter frokost gjør vi oss klare for hjemreisen. Vi rekker en siste tur på Nordpolet om dette ikke er gjort tidligere. Med mange flotte arktiske opplevelser friskt i minne, tar vi farvel med Svalbard for denne gangen. Vi blir hentet på hotellet for kjøring til flyplassen. Norwegian flyr oss hjem fra Arktis til Oslo Lufthavn.

Basecamp Hotell
I hjertet av Longyearbyen, verdens nordligste by, ligger det moderne fangstmannshjemmet, Basecamp Hotel.
Her har Basecamp gjort alt de kan for å skape en autentisk atmosfære; veggene er dekorert med drivved, selskinn, kart, bilder og gjenstander som illustrerer det arktiske livet før og nå. Dette er basen for ditt opphold på Svalbard. Dekorert i ekte fangsthytte-stil helt ned til den minste detalj.

I loungeområdet, kan du forberede kropp og sjel på villmarkslivet. Her finner du glasstak som gir fritt utsyn til stjernehimmelen som flammer opp av nordlys. Eller du kan drømme deg bort i historier om fortidens polarhelter. Du kan og rusle rundt ute, vel vitende om at du befinner deg i verdens nordligste by.

Basecamp Hotel har 16 rom med plass til rett over 40 personer. Hvert rom er dekorert med drivved, selskinn og skifer, for å gi en følelse av fangstmannsliv. Her er ingen rom like, men alle rommene har komfortable senger, eget bad med dusj og gratis wifi.

For at følelsen av fangstmannslivet skal være autentisk, er det ikke tv på rommene. Men du må mer enn gjerne låne noen bøker fra hotellets lobby og nyte den arktiske stemningen på rommet ditt. Om du allikevel fortsatt skulle være høy på adrenalin etter dagens utflukter, kan du alltids klatre opp på «Konjakkloftet», der har hotellet en stor flatskjerm som gjestene gjerne må benytte seg av.

Basecamp Hotells dobbeltrom har enten to enkeltsenger, eller en dobbeltseng. I trippelrommene er det køyeseng – i ekte fangstmanns ånd. Dobbeltsenger kan ønskes ved bestilling, og fås avhengig av ledig kapasitet ved ankomst. Alle rom har flott utsikt over byen mot fjellene som omgir dalen rundt Longyearbyen.

POLARJAZZ 2018
Siden 1998 er verdens nordligste jazzfestival blitt arrangert i Longyearbyen på Svalbard.
Dette er en helt unik musikkfestival som innbyggerne, tilreisende publikum og ikke minst artister setter stor pris på – og stadig vender tilbake til.
Artister og program er ikke presentert enda, men kommer i løpet av høsten.

Følgende er inkludert i reisens pris:
•    Flyreise Oslo Lufthavn – Svalbard Lufthavn (08:45 - 11:45)
•    Flypassasjeravgift (lovpålagt)
•    20 kg Innsjekket bagasje og 10 kg håndbagasje på flyreisene
•    Busstransfer tur-retur flyplass-hotell
•    Tre netter på Basecamp Hotell inkludert frokost (del i standard dobbeltrom)
•    Hundesledetur (dag 2)
•    2-retters Fangstmannslunsj i Trapper's Station (dag 2)
•    Flyreise Svalbard Lufthavn – Oslo Lufthavn (13:35 - 16:35)


Flyreisene mellom Oslo og Longyearbyen gjennomføres med Norwegian og går direkte begge veier.

Tillegg for standard enkeltrom:  fra kr. 1695,-.


Begrenset antall plasser og enkeltrom.
Så fremt annet ikke er spesifisert, inngår ikke drikke til måltidene.


Påmeldingsaktiviteter/Utflukter
Alle påmeldingsaktiviteter/utflukter må bestilles så tidlig som mulig. Vi kan ikke garantere plass ved sen påmelding eller etter ankomst til Svalbard. Begrenset antall plasser per aktivitet.
 
Longyearbyen, photo by Basecamp Explorer
Nordlys, photo by Basecamp Explorer
Taubanestasjonen, photo by Basecamp Explorer
Nordlys, photo by Basecamp Explorer
Blålyset © Kirsti Ikonen
Dog Sledding. Photos by Basecamp Explorer
Dog Sledding. Photos by Basecamp Explorer
Trapper's station. Photos by Basecamp Explorer
Dog sledding polar night, photo by Basecamp Explorer
Trapper's station. Photos by Basecamp Explorer
Trapper's dinner. Photos by Basecamp Explorer
Basecamp Hotel, Basecamp Explorer
Basecamp Hotel, Basecamp Explorer
Basecamp Hotel, Basecamp Explorer
Basecamp Hotel, Basecamp Explorer