2/2 - Det blå lyset og vinteropplevelser i Arktis

 • Avreisested
  Oslo Gardermoen
 • Destinasjon
  Svalbard (Longyear)
 • Gyldig fra
  02-02-2018
 • Gyldig til
  05-02-2018
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 9.795,-
Opplev det stemningsfulle "blå lyset" i Arktis, som gir liv til Longyearbyens majestetiske landskap. Isgrottetur med snøscootertransport er inkludert, i tillegg til hundesledetur, hvor løpeglade Huskyer ivrer etter å vise deg hjemmet deres. Denne helgen er det også Polarjazz i Longyearbyen.
I begynnelsen av februar er det fortsatt mørketid på Svalbard,  men det "blå lyset" begynner å gjøre seg gjeldende. Den trolske atmosfæren gir øygruppen en ekstra dimensjon. Det er også gode muligheter for å oppleve det magiske nordlyset i denne perioden, som tiltrekker reisende fra nær og fjern. De majestetiske fjellene, langstrakte dalfører og ødemarken frister til minnerike utflukter.

Svalbard befinner seg mellom 74° og 81° nordlig bredde, og mellom 10° og 35° østlig lengde. Øygruppen dekker et areal på 61022 km². Spitsbergen er den største av øyene. Først i 1906 etablerte Arctic Coal Company (Boston, USA) et gruveselskap på øya. Store Norske tok over selskapet i 1916, og et større samfunn utviklet seg. I dag er det drift i Svea, Lunckefjell og i Gruve 7 i Adventdalen.
Svalbardtraktaten fra 9. februar 1920 og Svalbardloven fra 1925 sikret Norge suverenitet på Svalbard. I dagens samfunn er kulldrift, turisme, utdanning og forskning bærebjelkene.
 
Øygruppen har et arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad. Svalbard er hjem for isbjørn, fjellrev, reinsdyr og marine pattedyr. Sju nasjonalparker og tjuetre naturreservat dekker to tredeler av øygruppen, og beskytter i stor grad den urørte og veldig skjøre naturen som preger Svalbard. Seksti prosent av øygruppen er dekt av isbreer, og øyene har mange fjell og fjorder.


Dag 1: Longyearbyen – Velkommen til 78°N
Fredag morgen sjekker vi inn hos Norwegian på Oslo Lufthavn. Reisen går nordover, vi passerer polarsirkelen og tre timer senere lander vi på 78°N – Longyearbyen. Vi befinner oss nå omlag midt mellom Europas fastland og Nordpolen. Vi er i isbjørnens rike, Arktis. Fra flyplassen kjører vi den korte etappen til Longyearbyen, hvor vi sjekker inn på Funken Lodge.

På ettermiddagen kan du bli bedre kjent med Longyearbyens sentrumsområde. Fra hotellet er det ca. 15 minutter gangavstand til butikker, Lompen-senteret og Nordpolet. Et besøk på Svalbard Museum kan også anbefales. Museet er et natur- og kulturhistorisk museum for Svalbard og Arktis. Mer enn 1700 gjenstander finnes utstilt i det spennende museet som åpnet i 1979.

Ettermiddagen og kvelden nytes etter eget ønske i Longyearbyen.

Dag 2: Longyearbyen - Isgrottetur med snøscooter
Denne dagen kan du prøve å kjøre snøscooter, samt oppleve en isgrottes krystallverden, i en og samme tur.
I arrangørens lokaler får vi informasjon og gjennomgang av turen, samt utdelt utstyr. Scooterdresser, vinterstøvler, votter, ansiktsmaske og hjelmer. Etter en introduksjon i snøscooterkjøring setter vi av gårde mot isbreen, to personer deler en snøscooter. Eventyret kan starte!
Vi kjører oppover dalen, gjennom isbremorenen og opp på Longyearbreen. Etter omtrent 5 km kjøring nås iglooen som dekker inngangen til isgrotten. Når du går inn i iglooen vil du nok overraskes av hvor «varmt» det oppleves her inne. Varmen kommer fra isbreens indre, som en normal vinter faktisk er varmere enn utsiden. Her får vi hodelykter, før det er klart for å gå ned i isgrotten. Via en stige klatrer vi ned til bunnen av det som er smeltevannskanaler om sommeren. På vinterstid er dette en magisk isverden med istapper og glitrende krystaller. Vi er nå omgitt av mer enn tusen år gammel is. Det er mulighet for å gå dypere inn i isgrotten og i løpet av ca. en time, utforsker vi denne magiske verdenen.
Det er tid nok til å ta bilder og beundre de ulike isformasjonene før vi returnerer til iglooen. Her får vi noe varmt å drikke, før scooterturen tar iss ned fra isbreen. Dersom værforholdene tillater det, har vi en nydelig utsikt over byen og fjellene omkring mens vi kjører tilbake til sivilisasjonen.

Praktisk informasjon om turen:
•    Oppmøte utenfor hotellet.
•    Varighet ca. 4 timer (to personer deler en snøscooter).
•    Snøscooter - Touring 4-takt inkludert drivstoff.
•    Bekledning til låns – scooterdress, støvler, hjelm, ansiktsmaske, yttervotter og hodelykt.
•    Transport til og fra hotellet. Guide med alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

Egen bekledning og førerkort:
•    Ullsokker, ullvotter til å ha under scootervotter, ullundertøy, fleece eller ullbukse og -jakke.
•    Førerkort for bil/MC eller snøscooter skal medbringes under hele turen.

Denne utflukten passer også for barnefamilier og ønsker du ikke selv å kjøre snøscooter kan du sitte i en slede bak en av snøscooterene.
NB: Dersom du har klaustrofobi og/eller rygg- og bevegelses-problemer, anbefales ikke denne utflukten.

Kvelden er på egen hånd i Longyearbyen og denne helgen er det Polarjazz. Det finnes flere gode restauranter å velge mellom, inkludert hotellets "Funktionærmessen Restaurant". Ønsker du noe helt spesielt, anbefaler vi deg å besøke restauranten på "Huset", men bestill gjerne bord da det kan være godt besøkt i helgene.

Dag 3: Longyearbyen – Hundesledetur med ivrige Huskyer
Frokost på hotellet før vi blir hentet på hotellet for nok et populært eventyr i Arktis.
Å lære seg å kontrollere et helt lag med huskyer, glidende gjennom Svalbards landskap, vil få deg til å føle deg som en ekte polfarer. Ingen erfaring er dog nødvendig. Når du ankommer fangststajsonen, kommer du til å høre de over 100 trekkhundene allerede før du går ut av bilen. De er sannsynligvis enda mer gira på å komme seg ut på sledetur enn du er. Og elsker jobben sin som naturens guider på Svalbard.
Guidene på hundegården vet hvor viktig det er å lære hundene å kjenne, for at du virkelig skal mestre sleden din. Bli kjent med laget ditt. I hundegården får du møte trekkhundene hver for seg, leke med dem, klappe dem og du får garantert masse kjærlighet og turhengivenhet i retur. Det er på tide å sele opp ditt eget lag som blir ditt hundespann for turen!

Du hekter på seler, halsbånd og trekksnor med god vegledning fra turlederen som følger deg. Om hundene hører til på høyre eller venstre side er ikke nøye, de hopper uansett oppspilte fra den ene til den andre siden over hverandre i vill glede. Rekkefølgen til hundene er likevel viktig; alle hundene har sin spesifikke jobb å gjøre. De største hundene er nærmest sleden og gir styrke til laget, de forreste hundene er lederne, som passer på at ditt lag følger Basecamp – guidespannet. Guiden slenger rifla over skulderen, slipper opp bremsen, – huhei, og så er vi igang!
Bjeffingen stopper umiddelbart i det trekkhundene setter seg i bevegelse. Dette er den arktiske stillheten. Det eneste man hører er glade huskypoter som knaser i snøen. Slapp av, smil og nyt hundespannets krefter som drar deg gjennom Svalbardnaturen. Her gjør hundene jobben for deg.

Tilbake i hundegården takker vi firbeinte for turen, seler av eget spann og ser oss rundt i Fangststasjonen, før vi kjører tilbake til byen. Fangststasjonen er autentisk, med gamle og nye fangstmetoder, bygninger og historie rundt.

Praktisk informasjon om hundesledetur:
•    Oppmøte utenfor hotellet
•    Varighet 4 timer (to personer deler et hundespann og bytter på å kjøre)
•    Bekledning til låns – scooterdress, sko, balaklava, lue, votter, snøbriller
•    Transport til og fra hundegården
•    Deltagere bør ha normal, god helse.
•    Minimum alder: 8 år. Barn må være i selskap med en voksen! Hvis yngre barn, vennligst kontakt oss.

Egen bekledning:
•    Ullsokker, ullvotter, tykk lue, ullundertøy, fleece eller ullbukse og -jakke.

Dag 4: Longyearbyen - fra Arktis til Oslo
Etter frokost gjør vi oss klare for hjemreisen. Vi rekker en siste tur på Nordpolet om dette ikke er gjort tidligere. Med mange flotte arktiske opplevelser friskt i minne, tar vi farvel med Svalbard for denne gangen. Vi blir hentet på hotellet for kjøring til flyplassen. Norwegian flyr oss hjem fra Arktis til Oslo Lufthavn.

Funken Lodge
Med moderne komfort i historiske omgivelser tilbyr Funken Lodge en særegen Svalbard-opplevelse. Her bor du på Haugen, med flott utsikt over Longyearbyen, opp mot Larsbreen og Longyearbreen. Hotellet ble oppført i 1947, men er både utvidet og modernisert de senere år, og i februar 2018 åpner hotellet etter restaurering.
Hotellet ble i sin tid bygd som messe for funksjonærene i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og var også selskapets offisielle representasjonssted. Både interiørmessig og arkitektonisk var det Longyearbyens flotteste bygg.
Hotellet har i dag både et velutstyrt trimrom, velværeavdeling med sauna og gratis trådløst internett.
Funktionærmessen Restaurant har en fantastisk panoramautsikt over byen, Longyearbreen og Hiorthfjellet på andre siden av Adventfjorden. Her finner du et nøye sammensatt utvalg av viner og retter, som frister både når det gjelder smak og utseende.
Det gamle polutsalget fra 1954 er pusset opp for vin- og champagnesmaking. I dette rommet, hvor gruvearbeidere og funksjonærer hentet sine tilmålte kvoter alkohol, kan du forhåndsbestille prøvesmaking av svært eksklusive dråper. Hotellets champagnekart er innholdsrikt og omfatter en rekke produsenter, samt flere flasker av de riktig sjeldne.

POLARJAZZ 2018
Siden 1998 er verdens nordligste jazzfestival blitt arrangert i Longyearbyen på Svalbard.
Dette er en helt unik musikkfestival som innbyggerne, tilreisende publikum og ikke minst artister setter stor pris på – og stadig vender tilbake til.
På arrangørens nettsider finner du en presentasjon av 2018s artister og du kan sikre deg billett til de ulike konsertene: http://www.polarjazz.no/

 

Følgende er inkludert i reisens pris:
•    Flyreise direkte Oslo Lufthavn – Svalbard Lufthavn (08:45 - 11:45)
•    Flypassasjeravgift (lovpålagt)
•    20 kg Innsjekket bagasje og 10 kg håndbagasje på flyreisene
•    Busstransfer tur-retur flyplass-hotell
•    Tre netter på nyrenoverte Funken Lodge inkludert frokost (del i standard dobbeltrom)
•    Isgrottetur med snøscootertransport (dag 2)
•    Hundesledetur (dag 3)
•    Flyreise Svalbard Lufthavn – Oslo Lufthavn (13:35 - 16:35)


Flyreisene mellom Oslo og Longyearbyen gjennomføres med Norwegian og går direkte begge veier.

Enkeltrom: på forespørsel

Begrenset antall plasser.

Påmeldingsaktiviteter/Utflukter
Alle påmeldingsaktiviteter/utflukter må bestilles så tidlig som mulig. Vi kan ikke garantere plass ved sen påmelding eller etter ankomst til Svalbard. Begrenset antall plasser per aktivitet.
 
Hanne Feyling_Spitsbergen Travel
Hanne Feyling_Spitsbergen Travel
Nordlys over Longyearbyen, Spitsbergen Travel
Dog sledding polar night, photo by Basecamp Explorer
Dog Sledding. Photos by Basecamp Explorer
Dog Sledding. Photos by Basecamp Explorer
Trapper's station. Photos by Basecamp Explorer
Spitsbergen Hotel, Spitsbergen Travel