19/5: Røst - en perle i Lofoten

 • Avreisested
  Oslo Gardermoen
 • Destinasjon
  Bodø
 • Gyldig fra
  19-05-2023
 • Gyldig til
  22-05-2023
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 12.995,-
Ytterst i storhavet, i den sørligste delen av Lofoten ligger det unike fiskeværet Røst. Røst er sammensatt av 365 øye, der høyeste kun ligger 11 m.o.h. Unikt øysamfunn!
Dag 1: Oslo - Bodø, Jektemuseet og ferge til Røst
Reisen starter på Oslo Lufthavn med direktefly til Bodø Lufthavn. Fra flyplassen reiser vi for å se det nye Jektemuseet. Verdens eneste gjenværende Nordlandsjekt finnes her - Anna Karoline. Dette unike skipet ble bygget i 1876 og har en lengde på 60 fot. Anna Karoline ble bygget for å skipe ut tørrfisk. Vi spiser lunsj på museet før vi finner veien til kaia. For å komme ut til "øyene i havet" benytter vi Torghattens havgående ferge. Overfarten fra Bodø til Røst er en flott seiling. Fergen kjører rundt holmer og skjær på sin vei vestover, som gir fotomotiver og grunnlag for å ta frem kikkerten.
Vel fremme på Røst spaserer vi til vårt hotell, Røst Bryggehotell, hvor middagen venter. 

De dagene vi er på øya vil bli brukt godt. Øyrundtur, tørrfiskens historie og båtreise mot Skomvær fyr. 

Dag 2: Øyrundtur på Røst, tørrfiskforedrag
Etter frokost gjør vi en øyrundtur med buss, hvor vi blant annet ser kirkeruinene av en steinkirke fra 1839 - et populært fotomotiv.
Vi besøker også et fiskemottak og får høre mer om tørrfiskens historie for øygruppen.
Dagens lunsj spiser vi på Bryggehotellet og om ettermiddagen kan du se nærmere på kunstutstillingene i nærområdet. Middag på kvelden. PS! Om du ønsker å sykle rundt og oppleve mer av Røst, hjelper vi deg med dette.
 Dag 3: RIB-tur mot Skomvær fyr (mot tillegg kr. 795,-)
Etter frokost blir det RIB-tur (rolig fart) mot Skomvær fyr, for de som har bestilt dette på forhånd. Underveis beundrer vi øygruppen fra havet og speider etter fugle- og dyreliv.
Om vi får mulighet til å gå på land på Skomvær Fyr avhenger av tid og værforhold, men vi vil forsøke å komme så nærme holmen som mulig.
Etter en forfriskende tur på havet, spiser vi felles lunsj på hotellet. På ettermiddagen reiser vi for å se en film fra Querini-operaen (filmet i 2018).
Vi møtes igjen til middag om kvelden.

Dag 4: Ferge fra Røst til Bodø og fly til Oslo
Etter frokst sjekker vi ut av Røst Bryggehotell og tar fergen tilbake til Bodø. Fergen seiler fra Røst klokken 08:30, med anløp kl. 13:15. Vi kjører direkte til Saltstraumen for å se en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer så sitt kraftigste. Besøket ved Saltstraumen avsluttes med lunsj før vi kjører til flyplassen for hjemreise.


Røst
Røst er den ytterste, og sørligste kommunen i Lofoten. Det finnes i alt 365 øyer der Røstlandet er den største, og hvor de fleste av de 600 innbyggerne bor. Øya har sitt høyeste punkt på kun 11 moh., noe som gir vinterstormene godt tak. Nærmeste nabo er Værøy, kun adskilt av Røsthavet. I likhet med Værøy livnærer de fleste seg av fisken. Når lofotfisket pågår, er det ikke uvanlig med 5-600 fiskefartøyer i havna. I denne perioden har Redningsselskapet også en egen skøyte liggende her. I dag finnes det seks fiskebruk som er i full drift.

I havet utenfor Røst er det også funnet huler, på øya Trenyken. I Hula "Helvete" finnes rødmalte gudommeliggjorte, menneskelignende strekmalerier. Øya er også et av Skandinavias største fuglefjell der bl. a. Nordens papegøye, Lundefuglen hekker. Øya består av tre topper, Spjuten, -den spisse, Steigen, -den bratte og Breien, -den breie. På avstand tar Trenyken form som en tretagget krone, noe som den også ofte er blitt kalt for.

Skomvær fyr – vel verdt et besøk
For å sikre kystens «riksvei 1», besluttet fyrkommisjonen i 1878 at Skomvær fyr skulle bygges. Mer enn 40 mann deltok, og i 1887 stod det 31,7 meter høye fyret og bygningene klare. Klyngetunet bestod av maskinhus, boliger, oljetanker og radiomast. I tillegg ble det bygget naust og kaianlegg. Om været tillater det vil vi prøve å gå på land.  

Querini - tørrfiskens far
Adels- og handelsmannen fra Venezia, Pietro Querini har virkelig satt Røst og Lofoten på kartet. Querinis beretning om seilasen og forliset i januar 1432, skulle vise seg å bli en "lykke" for Røst. Et fullastet skip med 68 mann ombord seilte fra Kreta og skulle etter planen nå Flandern. En kraftig storm fikk dem betydelig ut av kurs, med det resultat at de strandet på Sandøya - Røst. Av de 29 som kom i land, overlevde bare 11. Lokale fiskere reddet sjømennene, som sammen med lokalbefolkningen tok godt vare på de skibsbrudne i tre-fire måneder.
På sin ferd sørover fikk italienerne med seg tørrfisk. Dette skulle vise seg å bli svært betydningsfullt. I dag er den italienske byen Sandrigo en nær vennskapsby. Byen arrangerer årlig en gedigen tørrfisk-festival. Røstværingene deltar ofte på festivalene, der vennskapet er sterkt. På Røst feirer de også hendelsen fra 1432.

RØST BRYGGEHOTELL
Røst Bryggehotell ligger idyllisk til helt ute på bryggekanten i «Kårøysundet», med hav og fjell som nærmeste naboer. Hotellet ligger til på den delen av øya der produksjon av fisk foregår, og du trenger ikke gå mange skritt før du står midt oppi produksjonen av den dyrebare fisken.

Hotellet var nytt i 2000, og har i dag 15 dobbeltrom. Det er også gratis trådløst internett på hotellet. Hotellets rom:
·       TV
·       Internett
·       Bad med dusj og toalett
·       Dobbeltseng
·       Skrivebord
·       Tekoker og diverse tilbehør
·       Vi tilbyr også snacks fra baren

Restauranten har plass for cirka 60 personer og har et koselig, maritimt miljø. På Røst Bryggehotell bruker de mye tid på å lage god norsk, hjemmelaget mat, hvor de ferskeste råvarer fra havet er hovedingrediensene i deres utsøkte fiskeretter. Andre kvalitetsråvarer fra deres leverandører sikrer en vellykket matopplevelse.
Hotellet har egen bare med alle rettigheter.

Følgende er inkludert i reisens pris:

• Flyreise tur-retur Oslo Lufthavn – Bodø Lufthavn
• Bussreise til Saltstraumen inkludert lunsj
• Besøk på Jektemuseet inkludert omvisning og lunsj
• Ferge fra Bodø til Røst
• Tre netter på Røst Bryggehotell, del i dobbeltrom
• Frokost og lunsj dag 2, 3 og 4
• Middag dag 1, 2 og 3
• Guidet øyrundtur
• Omvisning på et levende fiskebruk
• Filmen om Querini operaen inkludert transport
• Ferge fra Røst til Bodø
• Flyreise fra Bodø til Oslo Lufthavn
• Reiseleder fra Enjoy Travel 

Drikke til måltidene inngår ikke.
Liten gruppe, kun 12 plasser.

Tillegg for enkeltrom: fra kr. 1695,- (kun 2 rom)
Tillegg for RIB-safari kr. 795,-