27/3: Bergstaden Røros og Nidaros

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Røros
 • Gyldig fra
  27-03-2019
 • Gyldig til
  29-03-2019
 • Varighet
  3 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Tog
 • Pris
  fra 9.095,-
Bli med og opplev Bergstaden Røros, med sparkstøtte, kanefart, gruvebesøk og koiemiddag. I tillegg besøker vi Trondheim og mektige Nidarosdomen.
I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, som ble sentrum for den raskt voksende Bergstaden Røros som ble sentrum i regionen.

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor og arbeider i de gamle husene.

Dag 1: Oslo Sentralstasjon - Røros med tog
Denne morgenen møtes vi på Oslo Sentralstasjon for togreise til Røros. En behagelig reise nordover gjennom byer, små samfunn og vakker villmark. På Hamar bytter vi tog, for videre reise til Bergstaden.
Ved ankomst Røros går vi til hotellet vårt (se hotellinformasjon lenger ned på siden), bagasjen blir transportert. Deretter spiser vi en god lunsj, før det er klart for Bergstadsvandring med sparkstøtte - et ganske vanlig transportmiddel i Røros om vinteren. Vi besøker også Røros Kirke, eller Bergstadens Ziir. Kirken ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd” - "ziir" betyr "pryd".
Om kvelden møtes vi på hyggelige Vertshuset Røros for middag.

Dag 2: Røros
Etter frokost denne formiddagen skal vi besøke Olavsgruva like utenfor Røros. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Gruva er autentisk, i den forstand at den framstår omtrent slik den var da drifta opphørte i 1972. Omvisningen starter oppe i museet der vi først ser på utstillingen "Gruvedrift i Circumferensen". Den gir et innblikk i Røros Kobberverks historie, driftsmåter gjennom tidene, administrasjon, samfunnsliv og sosiale forhold. Den andre utstillingen, "Geologien i rørostraktene", består av kart og eksempler på bergarter og malmer som var grunnlaget for gruvedrifta i området.
På gruvevandringen kommer vi først til Nyberget gruve fra 1650. Her vises tydelige spor etter den gamle brytingsmåten, og stemningen blir gjenskapt med lyd- og lyseffekter. Så kommer vi over i Olavsgruva som ble drevet fra 1936 til 1972. Her kan en oppleve arbeidsplassen slik den var omkring 1970. Selv om det er stor forskjell i brytningsmåten i de to gruvene, finnes det også mange likhetspunkter. De to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve.

NB: Det er flere trapper, noe som gjør at gruva dessverre ikke er tilgjengelig for rullestolbrukere, eller med barnevogn.

Vi møtes så til felles lunsj på Kaffestuggu tidlig ettermiddag, før det blir en helt spesiell aktivitet. Denne ettermiddagen skal vi kjøre kanefart! Kusker og hester møter oss i byen og vi setter oss godt tilrette under skinnfeller og nyter ferden gjennom den koselige byen bak i sleden.
Kveldens middag skal vi spise i koia hos Rørosrein, en sørsamefamilie som til daglig har sitt virke som reindriftsutøvere i Rørosområdet. I Koia ønskes vi velkommen av vertskapet og slår oss ned på varme reinskinn rundt ildstedet der svartkjelen henger klar. Med levende lys og en lun atmosfære, får vi servert det beste som kan tilbys fra Rørosvidda, med god drikke til. Rørosreins koie er bygd etter gammel samisk tradisjon, slik samene i skogsområdene bygde sine koier. Den er bygd i 8-kant, og laftet i tømmer. 8-kanten symboliserer de «åtte årstidenes folk». Samefolket har alltid hatt og har fortsatt 8 årstider. Det vil vi få mer informasjon om når vi besøker Koia.
Ta på godt med klær og varme sko. Det kan forekomme bålrøyk, så bruk klær som kan vaskes.

Dag 3: Røros - Trondheim
Etter frokost tar vi farvel med Røros for denne gang. Med buss reiser vi mot Trønderhovedstaden, hvor vi er fremme ved lunsjtider. Vi går av ved Nidarosdomen, men før vi skal se nærmere på den mektige katedralen, går vi til Cafe To Tårn for lunsj. Deretter blir det omvisning i katedralen, før vi tar en liten vandring i Trondheim.
Om ettermiddagen kjører vi til Trondheim Lufthavn Værnes for fly tilbake til Oslo Lufthavn.


Erzscheider Gården er et lite hotell med Røros kirke som nærmeste nabo.
Erzscheidergården fra 1600-tallet bærer Bergstadsjelen med seg, og preges av den samme atmosfæren som resten av trehusbebyggelsen i kjernen av verdensarven Røros.
Malmskilleren, Erzscheideren, har gitt gården sitt navn. Bergverksdrift la grunnlaget for bergstaden Røros, og både byen og områdene rundt har mange spor etter 333 år med gruvedrift. Røros er et verdensarvsted, med enestående kulturell verdi. Erzscheidergården, med røtter tilbake til 1600-tallet, er en del av denne historien. Noen av bygningene er til og med fredet. Denne unike arven betyr mye for vertskapet.

Røros-naturen og Røros-folket har gitt inspirasjon til å gi hvert rom sitt særpreg. Antikke møbler, gamle bruksgjenstander og fortidas tømmervegger er kommet til heder og verdighet igjen, kombinert med moderne løsninger.
Under restaureringsarbeidet er det tatt vare på historien og bygningenes opprinnelige atmosfære. Derfor er ingen av hotellets 24 rom like.

Frokosten på Erzscheidergården er blitt nærmest verdensberømt på Røros. Om morgenen fyller duften av nystekte brød, rundstykker og vafler den koselige spisesalen. Du kan forsyne deg med nylagde salater, sild, godt kjøttpålegg, egg, ost, honning og hjemmelaget syltetøy, før du begir deg ut for å oppleve alt det Røros har å by på. I peisestua finner du alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks.
Følgende er inkludert i reisens pris:
• Togreise Oslo Sentralstasjon - Røros (08:34 - 13:37)
• To netter inkludert frokost på Erzscheider Gården på Røros (del i dobbeltrom)
• To lunsjer i Røros
• Bergstadsvandring med sparkstøtte og besøk i Røros Kirke
• En middag på Røros Vertshus
• Besøk og omvisning i Olavsgruva
• Kanefart i Røros
• Koie-middag i Røros
• Bussreise fra Røros til Trondheim
• En lunsj i Trondheim
• Omvisning i Nidarosdomen
• Spasertur i Trondheim
• Bussreise fra Trondheim til flyplassen
• Flyreise Trondheim - Oslo (19:00 - 19:55)
• Turleder fra Enjoy Travel

Tillegg for enkeltrom: kr. 500,- per person.

Begrenset antall plasser og enkeltrom.
Hest og slede i vinterlandskap på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Par på spark på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Røros. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
Erzscheider Gården
Røros_Pixabay
Erzscheider Gården
Erzscheider Gården
Nidarosdomen_pixabay
Nidarosdomen_pixabay
Trondheim_pixabay