26/1: Bergstaden Røros

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Røros
 • Gyldig fra
  26-01-2021
 • Gyldig til
  29-01-2021
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Tog
 • Pris
  fra 8.995,-
Bli med og opplev Bergstaden Røros, med bergstadsvandring, kanefart, gruvebesøk, Rørosrein og gode måltider.
- liten gruppe med egen reiseleder -
I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, som ble sentrum for den raskt voksende Bergstaden Røros som ble sentrum i regionen.

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor og arbeider i de gamle husene.

Dag 1: Oslo Sentralstasjon - Røros med tog
Vi møtes på Oslo Sentralstasjon for togreise til Røros (avgang 14:34). En behagelig reise nordover gjennom byer, små samfunn og vakker villmark. På Hamar bytter vi tog, for videre reise til Bergstaden.
Ved ankomst Røros går vi til hotellet vårt (se hotellinformasjon lenger ned på siden). Vi spiser tre-retters middag på Bergstadens Hotel.

Dag 2: Røros - bergstadsvandring, kanefart og koiebesøk
Etter frokost denne formiddagen skal vi på Bergstadsvandring. Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta i 1646 la de til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet. Det var den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet som var grunnlaget for innskrivelsen på Unescos liste over verdensarv allerede i 1980.
Bli med på en vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering!  Vi besøker også Røros Kirke, eller Bergstadens Ziir. Kirken ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd” - "ziir" betyr "pryd".
Etter Bergstadsvandringen spiser vi lunsj på erverdige Kaffestugu. Denne ettermiddagen skal vi kjøre kanefart! Kusker og hester møter oss i byen og vi setter oss godt til rette under skinnfeller og nyter ferden gjennom den koselige byen bak i sleden. Som avlutning på dagen besøker vi koia hos Rørosrein, en sørsamefamilie som til daglig har sitt virke som reindriftsutøvere i Rørosområdet. I Koia ønskes vi velkommen av vertskapet og slår oss ned på varme reinskinn rundt ildstedet der svartkjelen henger klar. Rørosreins koie er bygd etter gammel samisk tradisjon, slik samene i skogsområdene bygde sine koier. Den er bygd i 8-kant, og laftet i tømmer. 8-kanten symboliserer de «åtte årstidenes folk». Samefolket har alltid hatt og har fortsatt 8 årstider. Det vil vi få mer informasjon om når vi besøker Koia. Vi spiser 3-retters middag i koia. Ta på godt med klær og varme sko. Det kan forekomme bålrøyk, så bruk klær som kan vaskes.


Dag 3: Røros - Olavsgruva
Etter frokost besøker vi Olavsgruva like utenfor Røros. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Gruva er autentisk, i den forstand at den framstår omtrent slik den var da drifta opphørte i 1972. Omvisningen starter oppe i museet der vi først ser på utstillingen "Gruvedrift i Circumferensen". Den gir et innblikk i Røros Kobberverks historie, driftsmåter gjennom tidene, administrasjon, samfunnsliv og sosiale forhold. Den andre utstillingen, "Geologien i rørostraktene", består av kart og eksempler på bergarter og malmer som var grunnlaget for gruvedrifta i området.
På gruvevandringen kommer vi først til Nyberget gruve fra 1650. Her vises tydelige spor etter den gamle brytingsmåten, og stemningen blir gjenskapt med lyd- og lyseffekter. Så kommer vi over i Olavsgruva som ble drevet fra 1936 til 1972. Her kan en oppleve arbeidsplassen slik den var omkring 1970. Selv om det er stor forskjell i brytningsmåten i de to gruvene, finnes det også mange likhetspunkter. De to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve.
NB: Det er flere trapper, noe som gjør at gruva dessverre ikke er tilgjengelig for rullestolbrukere, eller med barnevogn.
Etter en spennende tur i gruvene blir det lunsj. Etter lunsj står dagen fri til egne aktiviteter. På kvelden spiser vi middag på Bergstadens Hotel. 


Bergstadens Hotel - i hjertet av Røros
Bergstadens Hotel er et familiedrevet hotell i sentrum av den kjente gruvebyen Røros og den gamle Bergstaden, som i dag drives av familien Ericson i fjerde generasjon.
Bygningsmassen stammer fra 1600-tallet, men er både utvidet og modernisert. Hotellet kan i dag skilte med 90 rom.
Et opphold hos oss inkluderer gratis parkering, tilgang til treningsrom, wifi, og vår rikholdige frokostbuffet.
Følgende er inkludert i reisens pris:
• Togreise Oslo Sentralstasjon - Røros (14:34 - 19:34)
• Tre netter inkludert frokost på Bergstadens Hotel (del i dobbeltrom)
• Tre lunsjer i Røros
• Bergstadsvandring med besøk i Røros Kirke
• Koiebesøk og middag hos Rørosrein
• Besøk og omvisning i Olavsgruva
• Kanefart i Røros
• To middager på Bergstadens Hotel
• Togreise fra Røros til Oslo S
• Turleder fra Enjoy Travel

Tillegg for enkeltrom: kr. 695,- per person.


Begrenset antall plasser og enkeltrom.
Hest og slede i vinterlandskap på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Røros. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
Røros_Pixabay