25/3: Vinterstemning på Røros

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Røros
 • Gyldig fra
  25-03-2021
 • Gyldig til
  27-03-2021
 • Varighet
  3 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Tog
 • Pris
  fra 8.195,-
Opplev Bergstaden Røros, med bergstadsvandring, kanefart, gruvebesøk, Erzscheider Gården og gode måltider. Liten gruppe med egen reiseleder.
A-kort pris fra kr. 7695,-
I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, som ble sentrum for den raskt voksende Bergstaden Røros som ble sentrum i regionen.

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor og arbeider i de gamle husene.

Dag 1: Oslo Sentralstasjon - Røros med tog - bergstadsvanding
Vi møtes på Oslo Sentralstasjon for togreise til Røros (avgang 08:02). En behagelig reise nordover gjennom byer, små samfunn og vakker villmark. På Hamar bytter vi tog, for videre reise til Bergstaden.
Ved ankomst Røros spaserer vi til Kaffestugu for en god lunsj (bagasjen sendes til hotellet). På ettermiddagen skal vi på Bergstadsvandring. Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta i 1646 la de til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet. Det var den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet som var grunnlaget for innskrivelsen på Unescos liste over verdensarv allerede i 1980.
Bli med på en vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering!  Vi besøker også Røros Kirke, eller Bergstadens Ziir. Kirken ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd” - "ziir" betyr "pryd". Vi skal bo og spise to-retters middag på Erzscheider Gården Hotel.

Dag 2: Røros - Olavsgruva, og kanefart
Etter frokost besøker vi Olavsgruva like utenfor Røros. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Gruva er autentisk, i den forstand at den framstår omtrent slik den var da drifta opphørte i 1972. Omvisningen starter oppe i museet der vi først ser på utstillingen "Gruvedrift i Circumferensen". Den gir et innblikk i Røros Kobberverks historie, driftsmåter gjennom tidene, administrasjon, samfunnsliv og sosiale forhold. Den andre utstillingen, "Geologien i rørostraktene", består av kart og eksempler på bergarter og malmer som var grunnlaget for gruvedrifta i området.
På gruvevandringen kommer vi først til Nyberget gruve fra 1650. Her vises tydelige spor etter den gamle brytingsmåten, og stemningen blir gjenskapt med lyd- og lyseffekter. Så kommer vi over i Olavsgruva som ble drevet fra 1936 til 1972. Her kan en oppleve arbeidsplassen slik den var omkring 1970. Selv om det er stor forskjell i brytningsmåten i de to gruvene, finnes det også mange likhetspunkter. De to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve.
NB: Det er flere trapper, noe som gjør at gruva dessverre ikke er tilgjengelig for rullestolbrukere eller de med gangbesvær. Etter gruvebesøket spiser vi lunsj på erverdige Berkel & Bar. Denne ettermiddagen skal vi kjøre kanefart! Kusker og hester møter oss i byen og vi setter oss godt til rette under skinnfeller og nyter ferden gjennom den koselige byen bak i sleden. Middag på Erzscheider Gården.


Dag 3: Røros - tid på egen hånd - tog til Oslo S

Denne formiddagen står fritt til egen disposisjon. Vi spiser avslutningslunsj før vi tar toget tilbake til Oslo på ettermiddagen. 


Erzscheider Gården er et lite hotell med Røros kirke som nærmeste nabo.
Erzscheider Gården fra 1600-tallet bærer Bergstadsjelen med seg, og preges av den samme atmosfæren som resten av trehusbebyggelsen i kjernen av verdensarven Røros.
Malmskilleren, Erzscheideren, har gitt gården sitt navn. Bergverksdrift la grunnlaget for bergstaden Røros, og både byen og områdene rundt har mange spor etter 333 år med gruvedrift. Røros er et verdensarvsted, med enestående kulturell verdi. Erzscheider Gården, med røtter tilbake til 1600-tallet, er en del av denne historien. Noen av bygningene er til og med fredet. Denne unike arven betyr mye for vertskapet.

Røros-naturen og Røros-folket har gitt inspirasjon til å gi hvert rom sitt særpreg. Antikke møbler, gamle bruksgjenstander og fortidas tømmervegger er kommet til heder og verdighet igjen, kombinert med moderne løsninger.
Under restaureringsarbeidet er det tatt vare på historien og bygningenes opprinnelige atmosfære. Derfor er ingen av hotellets 24 rom like.

Frokosten på Erzscheider Gården er blitt nærmest verdensberømt på Røros. Om morgenen fyller duften av nystekte brød, rundstykker og vafler den koselige spisesalen. Du kan forsyne deg med nylagde salater, sild, godt kjøttpålegg, egg, ost, honning og hjemmelaget syltetøy, før du begir deg ut for å oppleve alt det Røros har å by på. I peisestua finner du alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks.
Følgende er inkludert i reisens pris:
• Togreise Oslo Sentralstasjon - Røros (08:02 - 13:37)
• To netter inkludert frokost på Erzscheider Gården Hotel (del i dobbeltrom)
• Tre lunsjer på Røros
• Bergstadsvandring med besøk i Røros Kirke
• Besøk og omvisning i Olavsgruva
• Kanefart i Røros
• To middager på Erzscheider Gården Hotel
• Togreise fra Røros til Oslo S
• Turleder fra Enjoy Travel

Tillegg for enkeltrom: kr. 695,- per person.


Begrenset antall plasser og enkeltrom.
Kanefart på Røros
Erzscheider Gården
Erzscheider Gården
Erzscheider Gården
Røros. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com
Hest og slede i vinterlandskap på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Røros_Pixabay