16/8 2019: SK Christian Radich fra Arendal til Skagen

 • Avreisested
  Arendal
 • Destinasjon
  Oslo
 • Gyldig fra
  16-08-2019
 • Gyldig til
  19-08-2019
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Flere forskjellige
 • Transport
  Skip
 • Pris
  fra 8.950,-
Jentene på Kyststien "kaprer" fullriggeren Christian Radich i Arendal! Jentene kaster loss og setter kursen over Skagerak, og Skagen er første mål. Bli med og opplev hvordan livet om bord på en stor seilskute arter seg.

Fredag 16. august - Arendal
I Arendal er det et yrende liv i gatene. Den tradisjonsrike "Politiker-uken" herjer og landets politikere flytter til Arendal. TV, aviser og journalister deltar med stor iver for å sikre seg hårete valgløfter og høre tvilsomme politiske hestehandler.
I byen ligger den erverdige tremastede fullriggeren Christian Radich til kai. Med mastehøyde på over 37 meter vil seilskuta ruve godt i bybildet. Nysgjerrigheten blir nok enda større når de får vite at seilskuta skal bemannes med bare damer. I 1983 kunne for første gang en kvinne være med på seilas med skuta, og i dag, 36 år senere, er alle gjester om bord kvinner - Jentene på Kyststien. 

Det blir et lett velkomstmåltid etter avgang fra Arendal.

Lørdag 17. august - ankomst Skagen
På lørdag ettermiddag legger skuta til kai i Skagen. Jentene har ført seilskuta trygt over Skagerak og kan stolte gjøre landkjenning i Skagen. På denne tiden er det mye liv og røre i byen og endelig kan seilerne slå ut håret.

Søndag 18. august - Skagen
Etter frokost gjøres syklene klare for en oppdagelesferd i Skagen. Reiselederne viser frem det beste av gamle skagen, Grenen og kulturelle severdigheter. Det blir også museumsbesøk.
Etter lunsj bemanner jentene sine arbeidsstasjoner og gjør skuta klar for et nytt seilas. Nordover og over Skagerak, med Oslo indre havn som mål. Dagens måltider spises om bord.

Mandag 19. august - Fra Færder fyr til Oslo
Nå har jentene blitt erfarne seilere og styrer skuta selvsikkert mot Oslo. Færder fyr, Drøbak og indre Oslofjord - vakker seiling med nærhet til holmer og skjær. Den siste etappen inn til Oslo får mannskapet fri fra sine arbeidsoppgaver. Det vil bli servert avslutningsmiddag og korkene kan sprettes. Ankomst til kai i Oslo antas å bli klokken syv denne kvelden.


Å være medseiler på Christian Radich:
Seiltoktene er en positiv utfordring for kropp og sjel, og en enestående anledning til å oppleve verdens kanskje flotteste seilskute. Christian Radichs «passasjerer» kalles medseilere, fordi de deltar i arbeidet om bord. Det kreves ingen forkunnskaper om seiling for å bli med den imponerende skuta på tokt. Hvor mye man seiler på hvert tokt er avhengig av vær og vind. Hvis vindene ikke går vår vei, må vi gå for motor. Jo flere som jobber med seilene i riggen, jo mer vil skuta kunne seile. Det trengs også folk på dekk, til å dra i tau og det er frivillig å entre riggen.

Man sover i hengekøyer eller faste køyer i to komfortable, luftkondisjonerte banjere (sovesaler). Skuta har moderne dusjrom/bad. Du får god forpleining om bord, 3 måltider per dag. Skuta har en liten suvenirbutikk som også selger toalettartikler og snacks.

Christian Radich kan ha inntil 80 medseilere. Du blir med på ett av tre vaktlag som jobber 4 timer og har 8 timer fri, dag og natt. Vaktene er fra 8-12, 12-4 og 4-8, døgnet rundt. Når du er på vakt hjelper du til med seil og tau, og du har også noen faste oppgaver:
• Utkikk: Da er man plassert helt forut, og melder alt som observeres i sjøen: Båter, fiskeredskap, vrakrester eller annet flytende gods. Skipsklokken brukes til å gi signaler akterover.
• Rormann: da står man til rors og styrer skipet under den faste besetningens veiledning. Dette er for mange et stort høydepunkt.
Brann- og sikkerhetsvakt: Sikkerhetsvakten patruljerer hver halvtime etter oppsatt sikkerhetsrunde, og varsler om varme, brann, lekkasjer og påser at dører er forsvarlig lukket.
• Byssevakt: En eller to medseilere fra hver vakt kan på enkelte tokt bli stasjonert i byssa eller i pantry for en dag, for å hjelpe kokken med måltidene.
• Andre oppgaver: Når medseiler ikke er tildelt en spesiell vakttjeneste, må man delta i seilmanøver, alminnelig vedlikeholdsarbeid eller hjelpe til med noe vasking eller pussing. Oppgavene utføres under veiledning av skutas profesjonelle mannskap. På stille vakter bruker man ofte tiden til å lære om knuter, seil og sjømannskap. Det å være med og delta er en del av hele opplevelsen.

Christian Radichs historie begynner lenge før skuta ble bygget i 1937. I 1878 var Norge verdens tredje største sjøfartsnasjon. Europa med Norge inkludert merket mer og mer virkningene av industrialiseringen utover på 1800-tallet og handel og skipsfart økte.
Hensikten med skoleskip var å utdanne sjøfolk for transport og handel.
Stiftelsen Christiania Skoleskib tenkte helhetlig og ønsket å bygge et helt nytt skip, av to hovedgrunner: Det skulle være spesialbygd for opplæring, og det ville gi et oppdrag til skipsverftene som hadde magre tider.
Christian Radich er nummer 4 i rekken av skoleskip med Oslo som hjemmehavn og ble bygget ved Framnæs Mek. verksted i 1937.

Innredningen ombord vitner om at Christian Radich ble bygget som et skoleskip. Banjerdekk med plass for 80-90 elever (idag maks 80 etter modernisering), en stor bysse for kokkeopplæring, tømmermannsjappe for opplæring av dekksfolk og tidligere var det også et maskinverksted om bord , der det nå er bysse, for opplæring av maskinister.
Christian Radich var skoleskip for handelsflåten fra 1937 med bare gutter ombord. Senere, i 1983, kom også jenter med, og fra 2005 gjenopptok Christian Radich sin skoleskipsstatus. Nå er hun blant annet arena for utdanning av nye befalselever for Sjøforsvaret.

Følgende er inkludert i seilingen med Christian Radich:
• Seiling med SK Christian Radich, fra Arendal til Oslo via Skagen (del i sovesal)
• Lett servering ved avreise fredag kveld
• Frokost, lunsj og middag lørdag og søndag
• Sykkelleie og inngang museum i Skagen

• Frokost og lunsj mandag
• Avslutningsmiddag på vei inn Oslofjorden
• Reiseledere fra Jentene på KyststienIkke inkludert:
• Reise- og avbestillingsforsikringer
• Drikke til måltider
• Reise til og fra havnene


Fremmøte
Innsjekking er 2 timer før avgang hvis ikke annet er oppgitt. Forventet avreise fra Arendal er fredag 16.08 kl. 18:00.
Skutas posisjon i havn bestemmes av det lokale havnekontor. Tidspunktene er omtrentlige og kan endres. 
Beregn god tid ved tilslutning til andre typer transportmidler før og etter toktet.
Forventet ankomst til Oslo er mandag 19.08 kl. 19:00.
Reise til og fra havner er ikke inkludert i prisen.

Dette er en jentetur - kun bestillinger fra kvinner aksepteres.

 

Christian Radich
Christian Radich_Credit: baileystock_iStock
Christian Radich_mannskap
Luftfoto_Grenen_Foto: Turisthus Nord
Skagen utsikt_Foto: Turisthus Nord
Skagen havn_Pakhusene_Foto: Turisthus nord
Skagen_Pixabay
Skagen_Pixabay
Skagen_Pixabay
Christian Radich